Váltás nagyobb betűméretre:  A

Adatok, statisztikák

A keringésmegállások döntő hányadát hirtelen szívhalál okozza, míg a légzés zavara (pl. fulladás) csupán az esetek kis százalékáért felel. A hirtelen szívhalál Magyarországon vezető halálok. Habár legtöbbször szívbetegeket érint, tudni kell, hogy hirtelen szívhalál bárhol, bárkinél - akár figyelmeztető jel nélkül is - bekövetkezhet. A keringésmegállás előrehaladtával egyre súlyosabbá váló oxigénhiányt szerveink közül agyunk viseli a legrosszabbul: 4-5 perc után már maradandó károsodások indulnak el.
Ezért a túlélés egyetlen esélye az azonnal megkezdett újraélesztés. Az újraélesztés több láncszemből álló folyamat:
(1) korai észlelés és segélykérés, (2) korai alapszintű újraélesztés, (3) korai defibrillálás, (4) korai magasszintű kezelés.

http://www.elsosegelyhely.hu/medrent.htm

Hazánkban a szív és érrendszeri betegségre visszavezethető halálozás háromszorosa az európai átlagnak, de még a kelet-közép európai országok átlagát is meghaladja. A hirtelen szívhalál naponta 70 honfitársunk életét követeli, amelynek nagy része otthon vagy közterületen következik be és éves szinten 26 000 emberéletet jelent. Az idejében megkezdett segítségnyújtással viszont ez a szám radikálisan csökkenthető! Azonnali segítségnyújtás 10-12 ember életének a megmentését jelentené naponta.

http://www.med-rent.hu/

Magyarországon évente 42 ezer új stroke (szélütés) esetet regisztrálnak... Bereczki Dániel, a Magyar Stroke Társaság elnöke ... elmondta: a tünetek észlelésekor azonnal mentőt kell hívni, hiszen a kezelést 3 órán belül meg kell kezdeni, hogy eredményes legyen. ... míg hazánkban félóránként, Ausztriában másfél óránként hal meg valaki stroke miatt.

http://www.webbeteg.hu/cikkek/stroke/15133/stroke-vilagnap

A háztartásokban előforduló balesetek száma minden fejlett országban igen magas, Magyarországon legalább évi negyedmillió otthoni baleset történik.

http://www.egriszin.hu/?c=cikk&id=10200

Kevesebb fertőzés, több infarktus viszi el a magyarokat.
A legtöbben szív- és érrendszeri betegség okozta problémák miatt halnak meg Magyarországon ... Míg 1960-ban 45 ezer embert vitt el a szíve, addig 2012-ben csaknem 65 ezret.

http://fn.hir24.hu/gazdasag/2013/10/31/ebbe-halunk-bele/

Kirívóan sokat várnak a betegek Magyarországon az infarktus tüneteinek észlelése után. ... Dr. Becker Dávid (Magyar Kardiológusok Társasága) hangsúlyozta: rendkívül fontos a laikus újraélesztés tanítása és az ismeretek terjesztése, valamint az, hogy a beteghez nagyon erős, szorító mellkasi fájdalom esetében, amely nem másodpercekig, hanem percek óta fennáll, azonnal hívjanak mentőt.

http://weborvos.hu/hirek/ilyenkor_azonnal_hivni_kell_a/200623/

Ha egy beteg olyan mellkasi fájdalmat érez, mely nem sérüléssel, balesettel kapcsolatos, a legjobb ha azonnal a mentőkhöz fordul ... Fontos, hogy a segélykérő hívás tárgyilagos, lehetőség szerint zavaró információktól mentes legyen. ... Az első 3 óra a legfontosabb a kezelés és a rehabilitáció tekintetében!

http://www.informaciod.hu/index.php/egeszsegunk/108-mellkasi-szoritas-eseten-azonnal-hivjunk-mentot