Váltás nagyobb betűméretre:  A

Olvasói levél

Üzenet:
Sima háztartási baleset. Költözködéskor. A pakoláshoz tárva-nyitva álló minden ajtó által keletkezett huzat bevágta az egyiket és a kihulló ablaküveg a fiam kezére esett, aki nyúlt volna elkapni az ajtót. Elvágta a csuklóját úgy, hogy majd' lehullt a kézfeje! A vére az ajtó tetejéig spriccelt. Ömlött a vér a sok átvágott érből...
És akkor dönteni kell: a vérzést csillapítsam, kötözőt keressek, vagy a mentőt hívjam azonnal? Dobozok és zsákok káoszában azt sem tudom hol a táskám? Hol a telefon? Iszonyúan hosszú ilyenkor az idő, míg előkotorászom! Akkor gyorsan inkább az ereket szorítottuk el, kötöztem a karját-kezét... és értékes percek mentek el hiába... mert nem tudtam szólni a balesetről. Aztán - sokára megleltem a telefont, idegességemben le is ejtettem, és hívom a mentőket. Kérdezik: hol vagyok? hol történt a baleset? ... Passz... Hiszen épp költözünk, pakolunk, még nem ivódott belém az új cím, zavarodott állapotomban folyton a régi cím ugrik csak be - megintcsak értékes idő, míg meglelem az infót... No és mi a kapukód? No ezt egyáltalán nem tudom, mert kulccsal jöttünk... Ha lett volna a falon egy ilyen fix készülék, akkor sok értékes percet nyerhettünk volna, hiszen ha elküldi a pontos címet (utca, házszám, emelet/ajtó) és a kapukódot(!) akkor nem kell a vérveszteségtől félájult gyereket otthagyni, hogy a mentős elé leszaladjak, kulccsal nyitni a társasház földszinti bejárati ajtaját.
És rögtön a balesetnél már nyomtam volna a gombot, hogy jelezzem a bajt, ami csak egy másodperc - és utánna kötözök, amikor már a segítség elindult... Újabb értékes percek.
Bocsánat, ha kissé kuszán írtam, de mindez most pár napja történt, még nagyon eleven. Lehet, hogy triviális a dolog amit írok, hiszen a fiam "egyszerűen" elvágta a kezét, ami bárkivel előfordulhat... de ez a tapasztalás épp megmutatta, mennyire fontos a gyors segítséghívás.
Éppen ezért ezt a kezdeményezést, ami ilyen segélyhívó-rendszert - ami az összes lényeges és szükséges adatot automatikusan elküldi - megvalósítana, nos ezt a messzemenőkig támogatom!
Bár soha ne legyen rá szükség! - de ha mégis, akkor NAGYON sokat segíthet!
Köszönöm!

S. Z. Budapest