Váltás nagyobb betűméretre:  A

Előnyök, hátrányok

"Hátrányok" (azért idézőjelben, mert szerintem valós hátrányt nehéz lenne találni):

Természetesen, mint minden más biztonsági berendezés, ez sincs ingyen. Mégsem hiszem, hogy bárki megkérdőjelezné a kötelező tűzoltó készülékek, a légzsák, a biztonsági öv, vagy a defibrillátor (csak néhány példa) szükségességét, annak ellenére, hogy tényleges használatukra ritkán kerül sor.
Amit mérlegelni kell: egyrészt, hogy az egyszeri, kismértékű befektetés országosan, hosszútávon mekkora előnyökkel, megtakarítással jár; másrészt, hogy a felhasználót milyen személyi, vagy anyagi veszteségektől óvhatja meg.
Persze nem viszi le a szemetet és nem csinál szódát. Utcán, erdőben, holdon nem használható, a nevében is benne van, hogy rögzített telepítésű. Nem tudja előre közölni, hány sérült van, mekkorák a lángok, vagy hogy volt-e harisnya a rabló fején. Ez továbbra is a bejelentő dolga.

Előnyök:

Az EU-ban a központi vészjelzés terén Finnország jelenti a mércét. A finn rendszerben a hívás után egyből megpróbálják bemérni az illető tartózkodási helyét, ami után a helyileg illetékes szervnek továbbítják a bejelentést. (http://hvg.hu/itthon/20130519_tuzolto_riasztas_kaosz)
Mennyi ideig tarthat egy ilyen bemérés és milyen pontos? Gondolom más a mérés pontossága az Alföldön, ahol jóval ritkábbak az átjátszó állomások, mint egy nagyvárosban. Persze az 1 méteres pontosság se mindig segít, ha egy üzleti negyed 20 emeletes irodaházában keressük a hívás helyét. Ilyenkor többet jelent a pontos cím, emelet, ajtószám.
Ezeket az adatokat (és még sok mást) a fixCall rendszer segítségével már a hívás első másodperceiben láthatjuk a képernyőn.

Az alapadatokon kívül megjeleníthető információk (természetesen a megrendelő hozzájárulásával):
- Személyes adatok (életkor, súlyos betegség, életmentő gyógyszer, fogyatékosság, stb.).
- Várható személyek száma, például egyedül élő nyugdíjas, vagy egy intézmény látogatóinak átlagos száma.
- Istálló az állatok mennyiségével.
- Tűzveszélyességi besorolás.
- Van-e defibrillátor.
- Speciális megközelítési lehetőség.
- Tárolt veszélyes anyagok.
Stb.

Technikai előnyök:

-A készülék használata rendkívül egyszerű: egy gombnyomás.
-Egyszerű, olcsó, ritkán meghibásodó alkatrészekből áll, nem igényel karbantartást.
-Megszüntetése esetén újra felhasználható.
-Készíthető hordozható változat és szükség esetén visszahívható.
-Felismeri és kijelzi a támadás esetén alkalmazott csendes riasztást.
-Fogadóoldalon csak egy program működtetését jelenti, melynek adatbázisát folyamatosan frissíteni kell az újonnan telepített készülékhez kapcsolódó adatokkal.